Προορισμοι

Ισλανδία

Όταν ακούσουμε για Ισλανδία, μας έρχονται στο νού η νέα “χιπ” πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, η πανέμορφη θεραπευτική Μπλέ Λίμνη, ή ίσως η διεθνώς γνωστή μουσικός Björk, ή Sigur Rós. Αλλά αυτή η χώρα με τις ζεστές λασπο-πισίνες, τους παγωμένους κρατήρες, τους παγετώνες και τους καταρράχτες είναι γεμάτη εκπλήξεις. Από τα συναρπαστικά τοπία που κάνουν τον καθένα να νοιώσει σαν φωτογράφος, μέχρι την φιλόξενη και ζεστή ατμόσφαιρα, η Ισλανδία καλεί τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες να την ανακαλύψουν ξανά και ξανά! Είναι η αραιότερα κατοικημένη χώρα της Ευρώπης με χαρακτηριστική την αγνη και καθαρή φύση, αμόλυντη από την ανθρώπινη επίδραση. Τα καλοκαίρια είναι σχετικά ζεστά και πράσινα, ενώ στημέση του καλοκαιριού ο ήλιος δεν δύει τελείως, αλλά βυθίζεται χαμηλά στον ορίζοντα και ανατέλει ξανά τα πρωινά (ο Ήλιος του μεσονυχτίου) και οι χειμώνες τα φώτα του Βορείου Σέλαος (aurora borealis), πράσινα, μπλε, κίτρινα, ροζ, φωτίζπυνξ τον νυχτερινό ουρανό και δεν έχει τόσο κρύο όσο πιστέυει κανείς. Το τοπίο συνθέτουν παγωμένες βουνοκορφές,, η ψηλότερη από τις οποίες είναι το Hvannadalshnjúkur, παγετώνες, όπως ο Vatnajökull, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, και οι γνωστοι κρατήρες.

Νορβηγία

Η Νορβηγία (νορβηγικά: Norge (bokmål) ή Noreg (nynorsk), βόρεια σάμι: Norga, νότια σάμι: Nöörje, λούλε σάμι: Vuodna), ή επίσημα Βασίλειο της Νορβηγίας είναι μια Βόρεια χώρα στη Βόρεια Ευρώπη, της οποίας τα εδάφη περιλαμβάνουν το δυτικό και το βορειότερο τμήμα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Το απομακρυσμένο νησί Γιαν Μάγεν και το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ είναι επίσης τμήματα του Βασιλείου της Νορβηγίας. Το Νησί του Πέτρου Α΄ της Ανταρκτικής και το υποανταρκτικό νησί Μπουβέ είναι εξαρτώμενα εδάφη και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται τμήματα του βασιλείου. Η Νορβηγία επίσης διεκδικεί τμήμα της Ανταρκτικής γνωστό ως η “Γη της Βασίλισσας Μοντ”. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Νορβηγοί με μικρότερες μειονότητες Σαάμι και Φινλανδών. Επίσης στη χώρα ζουν σημαντικές μεταναστευτικές κοινότητες.

Φινλανδία

Τα πολλά πρόσωπα της Φιλανδίας σας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις, όπως τα χιλιάδες νησιά του αρχιπελάγους και τις ατέλειωτες μέρες του καλοκαιριού! Η πρώτη εντύπωση που θα σας δώσει κοιτάζοντας από το παράθυρο του αεροπλάνου είναι πως πρόκειται για ένα ατέλειωτο χαλί από δάση, αρχιπέλαγος και μερικές μικρές πόλεις!  Κι όμως, η μικρή αυτή χώρα που αποτελεί ανεξάρτητο κράτος μόλις από το 1917, δεν υστερεί σε κουλτούρα και πολιτισμό, πόσο μάλλον σε φυσικό κάλος, ζωντάνια και αγνότητα!

Σουηδία

Βόρεια, Κεντρική και Νότια Σουηδία, Κύριες Πόλεις: Στοκχόλμη (Πρωτεύουσα), Γκετεμποργκ  (Gothenburg), Μάλμο (Malmö) Κάλμαρ, Λινκόπινγκ.

Αν και σε βορινό υψόμετρο, η Σουηδία έχει αρκετά ήπιο κλίμα. Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει κάποιες βροχοπτώσεις, αλλά ποτέ δεν βρέχει πολύ. Τον χειμώνα έχει πάντα χιονοπτώσεις και κάνει παγωνιά, ειδικά όσο βορειότερα κινείται κανείς στην χώρα! Οι μέρες τείνουν να είναι μικρές (λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας) και «βαριές» τον χειμώνα οπότε και η μέση θερμοκρασία είναι στους -3°C τον Φεβρουάριο που είναι ο ψυχρότερος μήνας του έτους.   Τα καλοκαίρια είναι ηλιόλουστα με μέση θερμοκρασία στους 22°C. Ο ήλιος δεν δύει τελείως στην Βόρεια Σουηδία (The Midnight Sun) και το φως μπορεί να κρατήσει μέχρι και τις 11 το βράδυ.  Στη Σουηδία ο ήλιος τον χειμώνα δύει στις 3 το μεσημέρι, ενώ το καλοκαίρι είναι η χώρα (μεταξύ άλλων) απ’όπου είναι ορατός ο ήλιος του μεσονυχτίου!!!